maandag 4 augustus 2014

Start met zakelijk bloggen in 5 stappen

Het begin van een nieuw seizoen – na de zomervakantie – kan dezelfde inspiratie voor goede voornemens geven als het begin van een nieuw kalenderjaar. Ikzelf bijvoorbeeld heb me voorgenomen om een doorstart te maken met het schrijven van blogs. De laatste maanden kwam er niet van – en soms lijkt het wel dat als ergens eenmaal de klad in is gekomen het steeds moeilijker wordt om het weer op te pakken. Eén weekje extra overslaan kan dan ook wel, denk je, maar voor je het weet zijn er maanden verstreken.

Bloggen is een hele mooie en leuke manier om je vakkennis te delen en om potentiële klanten laagdrempelig kennis te laten maken met jou en je bedrijf! Wil jij na de zomer ook een (door)start maken met je eigen blog? Bereid je – net als ik – dan via de volgende stappen voor en zet je voornemen om in daden!

1. Lezen
Heb je al eerder blogs geschreven over je vakgebied of je branche? Lees ze dan weer eens door om 'erin' te komen. Je kunt ook blogs van concullega's lezen of juist van bloggers uit een heel andere branche. Het gaat erom dat je nieuwe ideeën krijgt en (weer) in de stemming komt om te gaan schrijven.

2. Onderwerpen
Soms hoor ik van klanten of van andere ondernemers dat ze geen idee hebben waar ze over moeten schrijven. Het kan helpen om – nog zonder te denken aan de artikelen die je wilt gaan schrijven – eens een lijst te maken van de hoofdonderwerpen van je vakgebied. Schrijf vervolgens bij elk hoofdonderwerp vijf tot tien aspecten die daarmee te maken hebben. Zo heb je een flink lijstje van subonderwerpen waar je de komende maanden iets over kunt schrijven.

Ben je een hovenier, dan heb je misschien verstand van de onderwerpen snoeien, groenten kweken en bloemperken aanleggen. Het onderwerp snoeien kun je opsplitsen in bijvoorbeeld: tijdstip, technieken, veelgemaakte fouten en te gebruiken materiaal. Over verschillende van die subonderwerpen kun je zelfs meerdere artikelen schrijven om tips te geven ...

3. Inspiratie
Je kunt je ook laten inspireren
- door creatieve blogtitels van anderen. Zoek maar eens op internet.
- door het lezen van een vakblad. Refereer aan een artikel en formuleer je eigen mening en tips in je blog.
- door trends in je vakgebied, die je jouw klanten ook of juist helemaal niet wilt aanraden.
- door vragen die je krijgt van je klanten.
- door een boek te lezen en dat op je blog te bespreken.
- door berichten in de krant, die je als voorbeeld neemt voor een situatie in jouw vakgebied.

4. Planning
Om zeker te weten dat je ook daadwerkelijk aan het schrijven gaat, kun je het beste een planning maken. Beslis of je elke week of elke maand een nieuw artikel wilt plaatsen. Zet vervolgens vaste schrijfmomenten in je agenda en houd je aan de deadlines.

5. Voorraadje
Is het de komende weken nog wat rustiger vanwege de vakantietijd? Schrijf dan alvast wat artikelen in voren, zodat je een voorraadje hebt. Je kunt ze dan na de vakantie meteen gebruiken of ze juist achter de hand houden voor momenten dat je het zo druk hebt dat je een keer écht niet aan schrijven toekomt.

Heb jij nog andere tips voor het starten van een blog? Deel ze hier.

4 opmerkingen: